Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys tarkoittaa helpotusta veroihin. Kotitalousvähennystä saat, kun ostat esimerkiksi näitä töitä kotiisi: siivous, lastenhoito, asunnon remontit ja tietokoneiden asennukset. Kotitalousvähennystä saat myös töistä vapaa-ajan asunnollasi.

Haluatko ilmoittaa kotitalousvähennyksen?

Lue ohjeet: näin ilmoitat kotitalousvähennyksen

Huom.

Et voi saada kotitalousvähennystä esimerkiksi silloin, jos saat samaan työhön tiettyjä tukia kuten ELY-keskuksen avustus öljylämmityksestä luopumiseen.Lue lisää kotitalousvähennyksen edellytyksistä.

Millaisesta työstä vähennyksen saa?

Ilmoita etukäteen

Voi ilmoittaa vuoden 2022 kotitalousvähennyksen jo nyt verokortille tai veroilmoitukseen

Mitä ehtoja kotitalousvähennykselle on?
Huomaa, että et voi saada kotitalousvähennystä esimerkiksi silloin, jos saat samaan työhön tiettyjä tukia.

Mistä töistä kotitalousvähennyksen saa?

Vähennyksen määrä: vuonna 2022 maksetut työt

Vuonna 2022 vähennystä saa aiempaa enemmän kotitaloustyöstä, hoiva- ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisesta. Remonttityön vähennys on ennallaan.

Remontointi eli asunnon perusparannus- ja kunnostustyö 2022

Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.

Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Saat vähentää 40 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamassasi laskussa on työn osuutta 5 875 euroa.

Jos palkkasit työntekijän, voit vähentää 15 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyö sekä öljylämmityksestä luopuminen 2022

Kotitalousvähennyksen maksimi on 3 500 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.

Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Saat vähentää 60 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä.

Jos palkkasit työntekijän, voit vähentää 30 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Näin ilmoitat kotitalousvähennyksen verokortille tai veroilmoitukselle etukäteen

Vähennyksen määrä: vuonna 2021 maksetut työt

Kun olet maksanut työn vuonna 2021, kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.

Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Saat vähentää 40 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamassasi laskussa on työn osuutta 5 875 euroa.

Jos palkkasit työntekijän, voit vähentää 15 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Ilmoita vähennys vuoden 2021 veroilmoitukseen

Huomaa, et saa kotitalousvähennystä esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista. Kun yrittäjä lähettää sinulle laskun töistä, laskussa täytyy olla erittely. Erittelystä näet, mikä on työn hinta. Sen jälkeen voit hakea kotitalousvähennystä työn hinnasta.

Voinko jakaa vähennyksen puolisoni kanssa?

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen. Voitte siis saada puolisosi kanssa vähennystä seuraavasti:

  • vuodelta 2021 yhteensä 4 500 euroa vuodessa
  • vuodelta 2022 yhteensä 4 500 euroa vuodessa remonttikuluista tai 7 000 euroa  kotitalous-, hoiva ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisesta.

Jos puolisoiden vähennys on yhteensä korkeintaan 2 250 euroa (tai 3 500 euroa), voitte halutessanne hakea koko vähennyksen vain toisen puolison verotuksessa. Silloin maksatte omavastuun vain yhden kerran.

Jos yhden henkilön vähennyksen maksimimäärä ylittyy mutta vain toinen puolisoista hakee vähennystä, niin Verohallinto vähentää ylimenevän osan automaattisesti toisen puolison verotuksessa. Silloin 100 euron omavastuu menee molemmilta puolisoilta. 

Esimerkki: Olet teettänyt puolisosi kanssa keittiöremontin. Remonttityössä yhden henkilön vähennys on enintään 2 250 euroa sekä vuonna 2021 että 2022. Puolisoilla vähennys on enintään 4 500 euroa. Haluatte jakaa kotitalousvähennyksen puoliksi. Laskun loppusumma on 13 000 euroa. Työn osuus laskusta on 6 000 euroa.

Kumpikin ilmoittaa omassa veroilmoituksessaan laskun loppusumman ja työn osuuden. Lisäksi kumpikin merkitsee hakemukseen itse maksamansa osuuden kustannuksista eli tässä tapauksessa 3 000 euroa, koska kulut oli jaettu puoliksi. Verohallinto laskee vähennyksen sekä vähentää omavastuun.

Jos ette jaa vähennystä, vaan toinen puoliso ilmoittaa sen kokonaan, vähennyksen maksimäärä ylittyy. Silloin Verohallinto siirtää ylimenevän osuuden automaattisesti puolison verotukseen.

Jos verosi eivät riitä vähennyksen tekemiseen, Verohallinto vähentää automaattisesti vähentämättä jääneen määrän puolisosi veroista.

Myös avopuoliso voi saada vähennyksen. Vähennykseen riittää, että avopuoliso on maksanut vähennykseen oikeuttavia kustannuksia ja asuu asunnossa. Vähennyksen siirtäminen toiselle puolisolle koskee kuitenkin vain verotuksessa puolisoina pidettäviä henkilöitä. Mitä puolisolla tarkoitetaan verotuksessa?